چالشهای اینترنت در حوزههای تربیتی
1. چالشهای دینی و مذهبی
فضای مجازی، محلی است که همه افراد و گروهها با گرایشهای گوناگون و پیروان ادیان و مذاهب مختلف در آن حضور فعالی دارند و مطالب و عقاید خویش را در دسترس همگان میگذارند و در این میان، فرزندان ما را که در سن الگو گزینی و تأثیرپذیری هستند، به سوی خویش جلب نموده و عقاید و نظرات مغایر دین و مذهب را به آنان تحمیل میکنند. آنان در ذهن فرزندان شبهههای معرفتی ایجاد میکنند و شخصیتها و الگوهای دینی را در اذهان آنان مورد نقد و تشکیک قرار میدهند تا اعتماد نوجوانان ما را از آنان سلب کنند؛ به عنوان نمونه، طبق آمار منتشر شده در پایگاه تبیان بیش از چهل هزار وبسایت وهابیت در حال تلاش برای رسیدن به اهداف خود میباشند و شبانهروز مشغول به روز کردن وبسایتهای خود هستند تا ذهن کاوشگر نوجوانان و جوانان ما را در مسیر امیال خود قرار دهند. در این بین، مسیحیت، یهودیت و ادیان ساخته و پرداخته ذهن بشر نیز در حال تلاش هستند تا نسل امروز را تحت تأثیر افکار و اندیشههای خویش قرار دهند. آنان با کلمات، واژهها و جملات زیبا و جذاب در روح و فکر فرزندان نفوذ میکنند و آنان را به سوی خود جلب میکنند. طی آمار منتشر شده از سوی شبکه العربیه بیش از ده هزار پایگاه فعال و گسترده در سطح جهان بر ضد آموزههای قرآنی و اسلامی فعالیت دارند و در مقابل، تنها دویست پایگاه اینترنتی در فضای مجازی وجود دارد که در جهت دفاع از آموزههای قرآنی و احکام اسلامی و پاسخ به شبهات دینی در تلاش هستند.
همچنین شاهد هستیم که مسیحیت با تبلیغ و ترفندهای متعدد در حال فراخواندن نوجوانان و جوانان ما به آموزههای خویش است و آمار موجود در این زمینه نیز نگران کننده است. ازاینرو، اگر تدبیری مناسب از سوی مسئولان و بهویژه والدین اندیشیده نشود، ممکن است خسارتهای معنوی و تربیتی وارده غیر قابل جبران باشد.
از سویی، در فضای مجازی دیده شده است که قرآن مورد تحریف قرار گرفته و یا نیایشهای مذهبی مانند نماز را دستخوش تغییرات قرار داده، آنها را برای کودکان و نوجوانان در پایگاههای ویژه این سن عرضه میکنند. بر اساس گزارش خبرگزاری فارس، دو شرکت انتشاراتی آمریکایی اقدام به چاپ و توزیع قرآنی تحریف شده به نام «الفرقان الحق» کردهاند که ضمن تخریب عقاید بنیادین اسلامی، مسلمانان را از مبارزه مسلحانه با دشمنان اسلام بر حذر میدارد. دو ناشر آمریکایی به نامهای «اُمگا 2001» و «ونپرس» بر چاپ و توزیع این کتاب نظارت کردهاند و در مقدمه آن آوردهاند که این کتاب به طور خاص برای کشورهای عربی و به طور عام برای کشورهای اسلامی است. این کتاب در 366 صفحه و به دو زبان عربی و انگلیسی منتشر گردیده و میان دانشآموزان برتر مدارس خارجی در کویت که حیات خلوتی مناسب برای این فعالیتها محسوب میشوند، توزیع شده است. این قرآن ساختگی 77 قسمت یا «سوره» دارد و در مقدمه آن آمده است که هر انسانی صرف نظر از نژاد، رنگ، ملیت، امت و دینش به این کتاب، یعنی «الفرقان الحق» نیاز دارد. در میان اسامی سورههای این کتاب، نامهایی مانند: «فاتحه، محبت، مسیح، ثالوث، مارقین، کافرین، تنزیل و تحریف» به چشم میخورد. این کتاب با بسملهای که سه دین یهودی، مسیحی و اسلام را در یک جا جمع میکند، آغاز میشود.
بنا بر این گزارش، پس از این بسمله و مقدمه، به تقلید از قرآن کریم سورهای به نام «فاتحه» ذکر شده و پس از آن سوره «نور» و بعد از آن سوره «صلح» آمده و به همین ترتیب تا 77 بخش به نام سوره ادامه مییابد.
این داستان برای فریضه نماز هم تکرار شده است که میتوان به عنوان مثال به دستور خواندن سوره توحید در نماز بدون واژه «قل» اشاره نمود. پدید آورندگان این نماز، چنین توجیه میکنند که در نماز خطاب ما به خداوند است و نباید به خداوند دستور داد!
2. ایجاد شکاف میان انقلاب اسلامی و آرمانهای آن
از دیگر شگردهای تبلیغی و تربیتی موجود در اینترنت میتوان به پایگاههایی اشاره کرد که به نقد دروغین انقلاب شکوهمند اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی(ره) و اهداف و آرمانهای آن پرداختهاند. ظهور جمهوری اسلامی ایران به عنوان خطری جدی برای جبهه باطل محسوب میشود و به روشنی موجبات کینه آنان را فراهم ساخته است. ازاینرو، آنان چارهای جز مقابله با آن از راههای مختلف پیدا ننمودند. از جمله این راهها میتوان به فضای اینترنت اشاره کرد که با پخش مطالب، تصاویر، کاریکاتورها و فتوکاتورهای ساختگی، اهداف و ارکان نظام مقدس اسلامیمان را زیر سؤال برده، سعی در تخریب آن دارند. به همین جهت، فرزندان و نسل جدید و نوپای ما را علیه انقلاب اسلامی تحریک نموده، آنها را به اعمال خرابکارانه بر ضد نظام اسلامی تشویق میکنند. اینان تغییر ارزشها و ایجاد شکاف میان نسلهای دوران پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن را آغاز نموده و همچنین عوامل داخلی وابسته را برای بسترسازی مناسب در جهت نفوذ بیشتر فرهنگ غربی بسیج کردهاند. شلن برگر، سرپرست یک تیم تحقیقاتی بین المللی اعلام کرد که وسایل ارتباط جمعی پُر نفوذ و محیطهای مجازی بین المللی عمدتاً در مالکیت سرمایهداران آمریکایی و صهیونیستها قرار دارد که اغلب تصویر منفی و منفوری از اسلام و جمهوری اسلامی ایران ارائه میدهند و سپس با تخریب چهره شخصیتهای نظام و اهداف پیش روی آن، در پی رسیدن به آمال شوم خود هستند.
3. ترویج خرافهگرایی و عرفانهای دروغین
یکی دیگر از تعالیم فضای نوپدید اینترنت، ترویج خرافهگرایی است. پایگاههایی با انتشار داستانها و تصاویر ساختگی، اذهان کودکان و نوجوانان را به مسائلی خرافی مشغول میکنند که مانع از درک واقعیت میشود. افراد نسبتاً فراوانی روی اینترنت به فعالیتهایی همچون ادعاهای دروغین ارتباط با عوالم دیگر و جهان ماوراء طبیعت و یافتن راه حل مشکلات انسانها مشغول هستند و با پخش برخی مطالب، فضایی مسموم را ایجاد نموده و باورهای غلطی را القا میکنند؛ به عنوان مثال، در یکی از پایگاههای اینترنت زنی به نام «ف.آ» ادعا کرده بود که با ائمه معصومین ارتباط دارد و هر کسی که میخواهد حوائجش برآورده شود، میتواند به او مراجعه کند. و یا فردی با اضافه کردن رقص سماع به نماز، نماز جدیدی را ابداع کرده و مدعی شده بود که با امام عصر(عج) مرتبط است، همچنین در برخی از پایگاهها آمده بودزنی در یک روستا مدعی شده است که روی بدن یک گاو و گوسالهاش کلمات مقدسی حک شده و این گاو و گوساله مقدس هستند. مردم آن روستا و روستاهای اطراف با تجمع در مقابل خانه این زن، خواهان روا شدن حاجات خود از سوی این گاو و گوساله بودند. در برخی از پایگاههای اینترنتی دیگر آمده بود که مردی به نام «م. و» از هلند به ایران آمده و مدعی است که پیغمبر فرقه اسماعیلیه است. او احکام حرام را حلال و تمامی احکام حلال را حرام اعلام کرده و با روشهای ابداعی مانند «دعا درمانی» و «انرژی اذکار» عدهای را پیرامون خود جمع نموده است.
عرفانها و مکتبهای دروغین نیز قدم در پهنه وب گذاشته و مریدانی را به گرد خود جمع نمودهاند. انتشار خرافات در موضوعات عرفانی و خداپرستی را میتوان یکی دیگر از این بدآموزیها نام برد که توجه جوانان را به خود جلب نموده و آنان را با کلمات و جملات فریبنده به سوی خود فرا میخوانند.
به عنوان مثال، عرفان «پال توئیچل» که برخی از صفحات وب را به خود اختصاص داده، افراد را به انزوا کشانده و به اندیشه در سفر روح فرا میخواند. در حال حاضر، این عرفان که ملقب به «اکنکار» نیز هست و افراد آن به عنوان «اکیست» شناخته میشوند، خطرناکترین اندیشه خرافی است که ظهور یافته و در برخی از نوجوانان جامعه ما اثرات نامطلوبی را بر جای گذارده است. اکیستها با دورههایی که طی میکنند، گاه به مباحثی مانند شیطانپرستی در میغلتند و یا مثلاً عرفان TSN که در دهه اخیر بروز یافته و از طریق شبکه اینترنت تبلیغ و ترویج شده است. در این خرافهپردازیهای به اصطلاح عرفانی، دورههایی وجود دارد به نام «دوره آینه» که در رهسپاران آینه یکدیگر شده، به «ازدواجهای معنوی» گرایش پیدا میکنند. ازدواج معنوی و داشتن زوج معرفتی به این معنا است که باید افراد در کنار زوج معرفتی خود، به تعالی برسند. به گمان آنها اگر کسی زوج معرفتی نداشته باشد، فردی عقدهای است و آماده زندگی نیست و از روح و روان خود و دیگران درکی ندارد و جهان را نمیفهمد. در برخی خبرها آمده بود که در تهران خانمی در مقابل چشمان شوهرخود، «جشن ازدواج معنوی» گرفته و شوهرش هم از او فیلمبرداری میکرده است. ازاینرو، خانوادهها باید بسیار مراقب باشند؛ زیرا برخی اوقات استفاده از شبکه اینترنت به مسائلی میانجامد که اصلاح آن ممکن نیست.
4. تأثیرپذیری از فرهنگ صهیونیزم
در عصر حاضر، اینترنت از سوی صهیونیستها به بستری برای انتقال فرهنگ آنان تبدیل شده و برای تبلیغ اندیشههای صهیونیزم و مظلومنمایی و برحق نشان دادن رژیم اشغالگر قدس به کار گرفته میشود در این شبکه جهانی سعی میشود مدافعان سرزمین فلسطین تروریست قلمداد شده و اشغالگران قربانی خوانده شوند. آنان یهودیت را منادی اخلاق و فرهنگ میخوانند و اعلام میکنند که تأسیس دولت اسرائیل زمینه بازگشت به سرزمین آفتاب مقدس را که یهود صدها سال پیش از آنجا بیرون رانده شده، فراهم میسازد. آنان چنین القا میکنند که تأسیس دولت اسرائیل تکمیل پیشگوییهای کتاب مقدس و جوهر تمام کارها است.
در شبکه اینترنت گذشته از پایگاههایی که به طور مشخص دولت غاصب اسرائیل را برحق جلوه میدهند و صهنیونیزم را مساوی یهودیت قرار میدهند، پایگاههای بسیاری نیز وجود دارند که به صورت آشکار و پنهان فرهنگ نژادپرستانه صهیونیزم را تبلیغ کرده و با برعکس جلوه دادن حقایق و سرپوش گذاشتن روی جنایات رژیم اشغالگر اسرائیل، سعی در انحراف اذهان و وارونه کردن حقیقت دارند. این پایگاههای صهیونیستی در خصوص جنایات نسلکشی اسرائیل در غزه و به خاک و خون کشیدن کودکان و نوجوانان هیچ تصویر، گزارش یا خبری منعکس نمیکنند و حتی سعی میکنند گزارشهای دیگران را نیز به گونهای تحلیل و تفسیر کنند که نشان دهند مردم غزه آغاز کننده جنگ بوده و شهروندان اسرائیلی مورد هدف فلسطینیان هستند. آنان تلاش مضاعفی را در شبکه اینترنت به کار میگیرند تا به حمایت کنندگان از غزه و مظلومان فلسطین بقبولاناند که به مسائل داخلی خود بپردازید و از لبنان و فلسطین دست بردارید.
صهیونیزم سایبر در تلاش است تا به نسل جوان و نوجوان ما القا کند که اسرائیل یک کشور عضو سازمان ملل است و نباید موجودیت آن را زیر سؤال برد. تلاش پایگاههای صهیونیستی این است که کاربران خودبهخود هنگام مراجعه به این پایگاهها تحت تأثیر قرار گیرند و به این باور دروغین برسند که این فلسطینیها و مردم لبنان و غزه هستند که آتش جنگ و درگیری را شعلهور میکنند. آنان با سوء استفاده از هیجانات و انرژی جوانان دینی و غیرت ملی فرزندان ما سعی دارند بر احساسات این نسل تأثیر گذاشته و مسأله فلسطین را یک موضوع عربی قلمداد کنند و اشغال سرزمین قدس را خواست مردم آن خطه القا کنند و مردم مظلوم فلسطین را منفور جلوه دهند.
5. جدایی از فرهنگ مهدویت و انتظار
دشمنان معنویت در فضای سایبر تمام توان خویش را به کار بستهاند تا فرهنگ مهدویت و انتظار و اعتقاد به وجود منجی بهویژه حضرت مهدی(عج) را کمرنگ ساخته و با طرح سؤالات و شبهاتی ساختگی بر ذهن فرزندان ما تأثیر منفی گذاشته و عقاید و نظرات منحرف خویش را به آنان عرضه کنند. تلاش این اندیشههای باطل بر آن است که با انتشار مطالب و فیلمهای تخیلی، نام حضرت مهدی(عج) را با خشونت و خونریزی و ناامنی مأنوس سازند و بر طبق اصل شرطیسازی در روانشناسی، به فرزندان القا کنند که با شنیدن نام حضرت مهدی(عج) به یاد خشونت افتاده، همواره از این شخص در هراس باشند.
یکی از فعالیتهای تبلیغاتی که درباره اعتقاد به ظهور منجی توسط دشمنان در این عصر انجام گرفته، تولید فیلم «نوسترا داموس» است که سه ماه متوالی در شبکههای تلویزیونی امریکا به نمایش گذاشته شد و از طریق شبکه اینترنت نیز در دسترس جهانیان قرار گرفت. در این فیلم منجی مذکور با لباس عربی نشان داده میشود که هر کاری را با فشار یک کلید انجام میدهد و در اثر اقدامات او خونهای بسیاری ریخته شده و تعداد فراوانی یتیم و بیسرپرست بر جای میماند.
این فیلم سرگذشت زندگی ستارهشناس و پزشکی فرانسوی بهنام «میشیل نوسترا داموس» است که نزدیک به ۵٠٠ سال قبل میزیسته است. وی پیشگوییهای خود را درباره آینده به رشته تحریر درآورده که مهمترین آنها پیشگویی او در مورد ظهور نواده پیامبر (ص) در مکه مکرمه و وحدت بخشیدن به مسلمانان و به زیر پرچم خود درآوردن آنها و پیروزی بر اروپائیان و ویران کردن شهر و یا شهرهای بزرگ سرزمین جدید (امریکا) است.کارشناسان میگویند لابی صهیونیست و سازمانهای جاسوسی و اطلاعاتی امریکا در ساختن این فیلم دست داشتهاند و هدف آنان از تهیه چنین فیلمی بسیج نمودن ملتهای امریکا و اروپا علیه مسلمانان بهویژه شیعیان است؛ زیرا آن را خطری میپندارند که غرب و تمدن آن را تهدید میکند.
6. گرایش به پورنوگرافی و مسائل جنسی
سوق دادن فرزندان به سمت پدیده پورنوگرافی و مسائل جنسی، از دیگر ترفندهای پایگاههای اینترنتی است که پدید آورنده مشکلات اخلاقی برای فرزندان ما میباشد. از جمله این مشکلات میتوان به اختلال در خواب و بلوغ زودرس اشاره نمود. هدف این پایگاهها سست کردن بنیان خانوادهها و اشاعه فرهنگ فساد و فحشا در جامعه است؛ زیرا این رهیافتی است که برای برچیدن فرهنگهای اصیل دینی و اخلاقی و براندازی نظامهای دینی همچون کشور اسلامیاندلس در گذشته تجربه شده است. اینان با پخش تصاویر، فیلمها، داستانها و مطالب مستهجن قصد دارند فرزندان ما را به فساد اخلاقی کشانده، آنان را به این پدیده معتاد سازند. آمار نشان میدهد که هر روز 266 صفحه جدید پورنو در اینترنت تأسیس میشود. تعدادی از پژوهشگران معتقدند که عادت بیمارگونه دیدن عکس یا فیلمهای پورنو، بر رفتار جنسی افراد تأثیر منفی دارد. برخی دیگر از پژوهشگران نیز مشاهده تصاویر پورنو را با مصرف مواد مخدر مقایسه میکنند و ادعا میکنند که دیدن صفحات پورنو در اینترنت، تفاوتی با استعمال مواد مخدر ندارد. اینان میگویند یک بار دیدن پورنو، برای ابتلا به اعتیاد کافی است. فرزندان ما با مشاهده اینگونه مطالب در صفحات وب با بنبست روحی شدیدی مواجه گشته، به افسردگی دچار خواهد شد. طبق گزارش پایگاه سیتنا از قول مهندس کرم بیگی، میزان و درصد استفاده از پهنای باند اینترنت در زمینة مسائل غیراخلاقی و چت در دنیا و ایران بین 3 تا 7 درصد است. این آمار از طریق جستجو در پایگاهها به دست آمده است.
اگرچه تاکنون در ایران آمار دقیقی از اینگونه پایگاهها و میزان مراجعه به آنها به دست نیامده است، با این حال بر اساس تحقیقات صورت گرفته و به احتمال فراوان، این آمار در کشورمان از درصد متوسط دنیا کمتر است. به غیر از این پایگاهها، وبلاگهایی چندین برابر بیشتر از وبسایتها وجود دارند که به انتشار اینگونه مطالب میپردازند. این صفحات و صفحات مشابه، آثاری چون خشونت و اختلالات رفتاری را نیز به دنبال خواهند داشت.
7. کاهش تأثیرپذیری اطفال از والدین
برخی پایگاهها در اینترنت به فرزندان یاد میدهند که به نصایح و صحبتهای والدین خویش اهمیت نداده و به بهانههای مختلف از جمله قدیمی بودن این سخنان و حضور در عصر فضای مجازی و دیجیتال در مقابل آنان بایستند. همچنین به نوجوانان آموزش میدهند که چگونه به اهداف خود دست یابند و به چیزی که میخواهند، خارج از قواعد خانواده، برسند. اینترنت به آنان تعلیم میدهد که چطور مطالبات خود را از پدر و مادر درخواست نمایند و از چه طریقی شانه از زیر بار خواستههای والدین خویش خالی کنند. فضای مجازی به آنان یاد میدهد که فقط به حرفهای به اصطلاح امروزی گوش دهند و بر هدفی که مقصودشان است، اصرار ورزند. برخی صفحات وب در اینترنت راهکارهای مخالفت با والدین و فرهنگ فرزندسالاری را به آنان تعلیم داده، در پارهای اوقات به طور غیرمستقیم خشونت علیه والدین را نیز توصیه میکنند.
8. ترویج فرهنگ غربی و ایجاد بحران هویت
فرهنگ، دایرهای گسترده دارد که در مطالعات جامعهشناختی، در دو بُعد مادی و معنوی مورد بررسی قرار میگیرد. بُعد مادی فرهنگ در حقیقت همان ابزار و وسایل نفوذ ارزشها هستند و بعد دیگر آن، همان ویژگیهای رفتاری و عقیدتی اکتسابی اعضای جامعه میباشد. هجوم فرهنگ بیگانه مسألهای نیست که بتوان از ورود آن به کشور جلوگیری کرد. غرب با استفاده از فناوری و ابزار نوین، هنجارها و ارزشهای خود را بر جوامع دیگر تحمیل میکند که در صورت عدم هوشیاری فرهیختگان، ممکن است جوامعی که به سوابق تاریخی خود توجه نکنند، به «واپسماندگی فرهنگی» دچار شوند و ارزشها و هنجارهای اصیل و بومی آن جامعه اضمحلال و تغییر یابد.
ابزارهای مدرن انتقال فرهنگ، شامل رسانههای گروهی، شبکه اینترنت و دیگر وسایل ارتباطی و مخابراتی است. روش دیرینه غرب در انتقال فرهنگ خود به سایر ملل این گونه است که محصولات فکری خود را به صورت فرضیهها و اندیشهها و ایدههای علمی و تمدنی جدید به شکلی ارائه میدهدکه در محافل علمی و آموزشی، رفتارها و هنجارهای غربی به صورت ناخودآگاه از سوی دانشآموزان و دانشجویان پذیرفته و نشر داده میشوند؛ در حالی که علم و ارزشهای حاکم بر غرب دو روی یک سکهاند و با هم تعامل داشته، لازم و ملزوم یکدیگرند. روح آموزشهای غربی بر اومانیسم (انسانگرایی) مبتنی است و حال آنکه این تفکر با اندیشه اسلامی که مبتنی بر الوهیت و دینسالاری است، تفاوت دارد. در این میان، مهم است که والدین فرزندان خود را هوشیار سازند تا در بهرهگیری از مطالب و مفاهیم علمی از شبکه جهانی اینترنت، مراقب تأثیرگذاری فرهنگی دیگران نیز باشند و پیوسته پیشینه درخشان علمی و ملی و مذهبی خود را برای آنان گوشزد کنند.
یکی دیگر از فرهنگهای ترویجی غرب که بر تربیت نسل امروز تأثیرگذار است، مدگرایی غربی میباشد که طریقه پوشیدن لباس، آرایش مو و به طور کلی آرایش ظاهر را به اشکال متنوع به ظهور رسانده است. سرمایهداران و سودجویانی که بسیاری از صفحات وب را در دستان خود گرفتهاند، سعی دارند فرهنگ مدگرایی خویش را به فرزندان ما تحمیل نمایند و آنان را به سمت فرهنگ پوششی خود بکشانند. آنان با انتشار تصاویر و فیلمهای گوناگون فرزندان را به سمت مدهایی چون سبک شیطانپرستان و همجنسگرایان سوق میدهند و با ترویج فرهنگ برهنگی و نیمهبرهنگی بر جذابیتهای جنسی کار خویش میافزایند. آنان با تغییراتی در غالب فرهنگ عمومی جامعه، فرهنگهای عرف جامعه را به سوی اهداف خویش هدایت میکنند. کشورهای غربی با تغییر رویکرد نسبت به پدیده حجاب سعی دارند تا آن را تا حد یک امر زیباشناختی تنزل دهند و حجاب را از فلسفه اصلی خود که پوشیدگی است، جدا کنند. بیشک، رویکرد مُدمحور به حجاب با آموزههای اجتماعی اسلام تناقض دارد. این رویکرد متضمن پاسخ به تنوعطلبی بصری است و حال آنکه آموزههای اسلام درباره حجاب اساساً به از بین بردن زمینههای بصری گناه از سطح جامعه توجه دارد. استکبار جهانی که نتوانست اعتقادات مردم مسلمان را از آنها بگیرد، اکنون میکوشد با خارج کردن اعتقادات از مسیر اصلی خود و تبدیل آنها به اموری بیاثر و بیخطر، حتی از آنها برای مقاصد خود بهرهبرداری کند تا دیگر حجاب و پوشش اسلامی سلاحی در برابر تنوعطلبی و مُدگرایی غربی نباشد، بلکه خود همراه و مکمل آن باشد. در داخل کشور نیز چند سالی است که برای ساماندهی وضع پوشش، اقدام به برگزاری نمایشگاههای زنده لباس میشود. به نظر میرسد باید در اصل برگزاری این نوع نمایشگاهها که اساساً برای پاسخ گفتن به تنوعطلبی در عرصه عمومی جامعه است، تجدید نظر صورت گیرد.
9. تشویق به هنجارشکنی اجتماعی
از دیگر آموزههای برخی از پایگاهها در اینترنت، تشویق نوجوانان و جوانان به اعمالی بر خلاف هنجارهای جامعه است. این مطالب فرزندان را به اعمال ضد هنجاری از جمله: دزدی، آدمربایی، قتل، آشوبگری، نشر اکاذیب و یا مهمانیهای شبانه تحریک میکند. پایگاههای مذکور حتی به آموزش خودکشی مبادرت ورزیده و راههای مختلف آن را تعلیم میدهند. پایگاههایی در شبکه اینترنت وجود دارند که فرزندان را به ساختن صفحات وب و وبلاگهای مختلف با عناوینی چون: سکس و مطالب ضد انقلاب اسلامی، دین و تشیع راهنمایی مینمایند.
10. اعتیاد به اینترنت و بازماندن از رشد علمی و جسمی
فضای اینترنت به لحاظ جذابیتهای آن، ساعتها فرزندان را به خود مشغول میسازد موجبات سرگرمی آنان را فراهم میکند. به این ترتیب، کودکان و نوجوانان بسیار به چنین محیطی علاقهمند میشوند و سعی میکنند بیشتر وقت خویش را در مقابل رایانه و درون فضای سایبر بگذرانند که بهتدریج به آن اعتیاد پیدا میکنند. بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا پروفسور دایان ویلند که درباره اعتیاد رایانهای تحقیقات میکند، معتقد است: بسیاری از کاربران اینترنت عادت دارند که هر روز ساعات بسیاری آنلاین باشند؛ حتی اگر هدف خاصی را در دنیای مجازی دنبال نکنند. 5 تا 10 درصد کاربرانی که در حال حاضر به اینترنت اعتیاد ندارند، در گذشته این تجربه را داشتهاند.
عدهای از کاربران تنها برای ایجاد ارتباط با دیگران وارد محیط شبکه میشوند و حتی اگر یک روز این کار را انجام ندهند، احساس میکنند که چیزی از زندگی آنها گم یا کم شده است. اعتیاد آنلاین علاوه بر اینکه مضررات اجتماعی در پی دارد، میتواند برای سلامت کاربر نیز خطرناک باشد.
پروفسور ویلند ادامه میدهد که در هر صورت در حال حاضر نگرانیها نسبت به اعتیاد اینترنتی شدت گرفته و با توجه به گسترش روزافزون اینترنت در جهان، به طور مسلم، پدیدة اعتیاد به اینترنت در آینده وسیعتر خواهد شد و باید زمینهای را برای استفادة صحیح از دنیای مجازی فراهم آورد.
به گفتة وی، بسیاری از معتادان به اینترنت، در دورههایی از زندگی خود دچار افسردگی، استعمال مشروبات الکی و آشفتگیهای روانی بودهاند. معتادان به اینترنت همچنین نسبت به تحصیل علم بیمیل میشوند و همین امر موجبات دلسردی آنان از ادامه تحصیل گردیده، در نهایت، ترک تحصیل میکنند.
از دیگر مضرات، عدم رشد روحیه اجتماعی، ناتوانی در تعامل با دیگران و جامعه و نیز عدم رشد جسمی در کودکان و نوجوانان است که صدمات جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت.
11. دوستیابیهای خطرناک اینترنتی
در اینترنت پایگاههای مختلف دوستیابی به چشم میخورد که فرزندان ما بدون اینکه آگاهی داشته باشند، جذب آنان شده و با افرادی که مشخص نیست چه کسی هستند، از کجا هستند؟ خانواده آنها کیست، دارای چه عقاید و فرهنگی هستند و چند سال سن دارند، دوست میشوند و ممکن است تحت تأثیر قرار گرفته و به راههای انحرافی کشیده شوند. خبرگزاری فارس طی گزارشی بیان کرده است که یکی از مشکلات جدید کار در فضای اینترنتی، دوستیهای مجازی یا علاقهمندی نوجوانان و جوانان از طریق اینترنت است که متأسفانه پس از دوستیابی و شکست در ارتباط و ملاقات به افسردگی کشیده شده و بعضاً دست به خودکشی میزنند. این دوستیهای مجازی مشکلات فراوانی را برای خانوادهها به وجود آورده است. دوستیابی اینترنتی، فرهنگ دوستیابی بدون هویت و منطق را رواج میدهد و زمینه روابط نامشروع و خارج از ضوابط و عرف را فراهم میسازد؛ بدون آنکه والدین از این شرایط آگاهی داشته باشند.
سخن پایانی:وظیفه والدین و مسئولان
در برابر این تهدیدها والدین میتوانند با نقش نظارتی خود مانع بسیاری از انحرافات شده و با انجام تمهیداتی مناسب، محیطی امن را در اینترنت برای فرزند خویش ایجاد نمایند. این موضوع باید پذیرفته شود که در این عصر اتصال به اینترنت امری اجتنابناپذیر است. پس والدین باید با مدیریت خویش بر کار فرزندان خود در دهکده اطلاعات نظارت کنند. مدیریت و نظارت والدین بر شبکه اینترنت راههای متعددی اعم از حضوری، فنی و تخصصی، تربیتی و ارشادی دارد که میتوانند اعم از متخصصان امر، مشاورههای لازم را دریافت کنند.
اما نقش مسئولان، بسیار حیاتی است. مسئولان ابتدا باید با اجرای طرح فیلترینگ قدرتمند جلوی استفاده از پایگاههای خلاف اخلاق و عرف را بگیرند. دوم اینکه باید با تأسیس پایگاههای مختلف و جذاب و مناسب سنین مختلف و ارائه مطالب مفید و نیز اعلام هشدارهای جدی در مورد سوء استفادههای اینترنتی، به معرفی فرهنگ ناب اسلام و تشیع و بیان افتخارات ملی و مذهبی و آرمانهای انقلاب شکوهمند اسلامی پرداخته، محیط را برای رشد فکری، علمی و جسمی فرزندان میهن اسلامیمان فراهم سازند.
به عقیده نگارنده لازم است از دوران مدرسه فرهنگ استفاده از امکانات نوپدید را آموزش داده و کتب درسی با عنوان فناوری اطلاعات در مدارس تدوین و تدریس شود و در آنجا به فرصتها و تهدیدهای این دانش جدید پرداخته گردد و فرزندان را با مزایا و آسیبهای آن آشنا نمایند.
منابع:
1. نقش رسانهها در تربیت جوانان، دکتر غلامعلی افروز، www.maroofyaran.net.
2. تعلیم وتربیت و ویژگیهای دوران معاصر، دکتر سید مهدی سجادی، www.iranpress.ir.
3. تبلیغات دینی در بستر اینترنت، www.gerdab.ir.
4. حوزه نت، ماهیت و قلمرو تعلیم و تربیت اسلامی، دکتر خسرو باقری.
5. روزنامه کیهان، ش18446.
6. پایگاه فرهنگی تبلیغی فترت، دکانهای دروغین معنوی.
7. روزنامه قدس، 18 خرداد 1385.
8. پایگاه شمس ولایت، عرفانهای دروغین با ادعاهای ملکوتی، علی حمیدیان.
9. خبرگزاری آینده روشن، اقدامات غرب در جهت مخدوش نشان دادن انقلاب جهانی حضرت مهدی(عج).
10. پدیده جدید: اعتیاد به پورنو، www.gerdab.ir.
11. همان.
12. پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی، وقتی حجاب فشن میشود.
13. ر.ک: فصلنامه رهآورد نور، فناوری اطلاعات و ضرورت نظارت والدین، ش 25.